woensdag 31 oktober 2012

Recept: Zachte kaneelbroodjes

Heerlijke broodjes met een kaneelsmaak. Zo uit de oven zijn deze broodjes het lekkerste.


Wat heb je nodig

Stap 1.
25 g verse gist.
200 ml lauwe melk.
1 theelepel fijne suiker
130 g patentbloem

Stap 2.
65 g fijne suiker.
halve theelepel zout.
1 theelepel kardemomzaadjes, fijngestampt
75 g boter, gesmolten.
260 g patentbloem.

Vulling en glazuur.

25 g roomboter op kamertemp.
40 g rietsuiker.
2 eetlepels gemalen kaneel.
1 ei, losgeklopt, voor het bestrijken.
fijne suiker, voor het bestooien

Wat moet je doen.

Verkruimel voor stap 1 de gist in de lauwe melk in een grote kom. Klop er de suiker en bloem door. Laat 10 minuten staan, of tot er belletjes in het mengsel verschijnen.

Voeg oor stap 2 de suiker, het zout, de kardemom en de gesmolten boter toe. Meng goed. Voeg de bloem toe en meng tot een zacht deeg. Kneed het deeg 10 tot 15 minuten op een licht met bloem bestoven wekvlak tot het deeg niet meer plakkerig is,

Doe het deeg in een kom en dek het af met een schone theedoek. Laat 30 minuten rijzen om een warme plaats, of tot het deeg in volume verdubbeld is.

Stomp of druk het deeg uit. Kneed het op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het stevig is, Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol een portie deeg met een deegroller tot een rechthoek van ongeveer 30 x 50 cm. Herhaal dit met het tweede stuk deeg.

Smeer voor de vulling de boter over beide vellen deeg. Strooi er de rietsuiker en kaneel over.

Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol. snijd de rollen in stukken van ongeveer 4 cm dik. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en plet ze licht met je hand. Dek weer af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestrijk de rollegjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met fijne suiker. Bak ze 10-12 minuten in de voorverwarmde oven to ze mooi goudbruin zijn.


Dit recept komt uit het boek van Miisa Mink blz.89

Geen opmerkingen:

Een reactie posten