vrijdag 20 april 2012

Recept: Caramel-noten repen met chocolade

INGREDIËNTEN
print 150 g pecannoten
print 125 g gezouten
     cashewnoten
print 150 g gezouten pinda’s
print Voor de bodem
print 45 g roomboter
print 150 g fijne kristalsuiker
print 1 klein ei
print 60 g bloem, gezeefd
print snufje zout






Voor de notenkaramel
print 850 g fijne kristalsuiker
print 150 ml water
print 200 ml room
print 1 el honing


Om in te dopen
print 150 g pure chocolade
Extra: bakvorm 20x20 of 15x25 cm, keukenthermometer

BEREIDING

Verwarm de oven 180˚C. Verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze lichtbruin in ca 5 min. Bekleed intussen de bodem en zijkanten van een bakvorm met bakpapier.
Mix voor de bodem boter en suiker in 3 min tot een zacht en romig mengsel. Voeg het ei toe en klop dit nog 1 min mee. Klop op een lage stand de bloem en het zout erdoor tot een zacht en plakkerig deeg ontstaat. Schep dit in de beklede bakvorm en bak het goudbruin in ca 12 min. Laat het deeg afkoelen.


Zet voor de karamel een pan met dikke bodem met de suiker en het water op hoog vuur. Laat het mengsel 5-7 min koken. Draai het vuur lager en laat nog eens ca 5 min koken tot een goudkleurige siroop ontstaat. Doe de room erbij. De suiker zal nu hevig gaan pruttelen, blijf rustig roeren. Plaats de thermometer in de pan en laat het mengsel tot 125˚C koken. Haal dan de pan van het vuur en roer de honing erdoor.

Schep de noten door de karamel en giet alles in de bakvorm. Laat de karamel helemaal afkoelen voordat je er repen van snijdt. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze in de magnetron of au bain-marie. Doop de helft van de repen in de chocolade. Laat op een stuk bakpapier weer stollen.

3 opmerkingen: